Genel Müdürlüğümüz sorumluluğu altında bulunan; Patara, Göksu Deltası, Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek ve Belek Özel Çevre Koruma Bölgeleri kumsal alanlarında, 2018 yılı yuvalama periyodu süresince yapılan Caretta caretta ve, Chelonia mydas türü deniz kaplumbağaları koruma ve izleme çalışmaları tamamlandı.
Deniz kaplumbağaları Mayıs-Temmuz ayları arası kumsallara çıkarak yumurtalarını bırakmakta, yaklaşık iki aylık kuluçka süresi sonunda yavrular kumsaldaki yuvalarından çıkarak denizel yaşam alanlarına dönmektedirler.
Üniversitelerden bilim adamları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütülen çalışmalarda; yuvalama kumsalı yönetim tekniklerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi, yuvalama kumsallarında yapılan uzun dönem ve standart izleme programlarıyla popülasyonların eğilimini değerlendirme çalışmalarının yanında kumsala gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri de yapılmıştır.
Deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının korunması amaçlı çalışmaların yapıldığı 2018 yılı çalışmaları sonucunda; Köyceğiz-Dalyan İztuzu kumsal alanından 25.858, Göksu Deltası kumsal alanından 4.146, Patara kumsalından 12.991, Belek kumsalından 21.492 ve Fethiye-Çalış-Yanıklar-Akgöl kumsal alanından 6.802 yavru olmak üzere toplamda 71.289 yavru deniz kaplumbağası denizle buluşmuştur.
Geliştirilen araştırma ve izleme programları ile Deniz kaplumbağalarının izlenmesi ve yaşam alanlarının korunması çalışmaları 2019 yılında da devam edecektir.