Türkiye ve Yunanistan kumsalları Caretta caretta için en önemli yuvalama alanları arasındadır. Chelonia mydas için ise en büyük yuvalama potansiyeli %99’luk bir seviye ile Türkiye ve Kıbrıs’ta bulunmaktadır.
Ülkemizde deniz kaplumbağalarını koruma ve izleme çalışmaları 1989 yılında başlamış, 21 adet Deniz kaplumbağaları yuvalama kumsalı tespit edilmiş ve bu alanlar koruma altına alınmıştır.
Bu kumsallardan; Belek, Patara, Göksu, Köyceğiz- Dalyan, Fethiye- Göcek ÖÇKB’ nde yer alan üreme kumsalları Bakanlığımız ( Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) sorumluluğu altındadır.
Caretta caretta’nın ergin bireyleri 70-75 cm boyunda ve 50-55 cm genişliğinde olup, sırt tarafında 5 çift kostal plak bulundurmasıyla Chelonia mydas’tan ayrılır. Baş oldukça büyük yapılı olup arkadan bakıldığında görülebilir. Sırt tarafı kızıl-kahverengi, karın tarafı ise bej-sarımsı renkte görülür. Yavrular ise tamamen siyah renkte görülürler.
Kuzey yarıkürede Mayıs-Ağustos, Güney yarıkürede ise Mart-Ekim aylarını kapsayan yuva yapma periyodu, çiftleşme sonrasında başlar. Ergin dişi yumurtlamak amacıyla kumsala çıkmak için geceyi bekler. Bunun yanında az miktarda da gündüz çıkışları meydana gelebilir.
Yumurtaların bırakılmasının ardından yaklaşık 2 ay sürecek olan inkübasyon dönemi başlar. Bu dönemin uzunluğu sıcaklıkla doğrudan bağlantılıdır. Yuva içi ya da yuva yeri ısısının 29oC den fazla olduğu yerlerde, ağırlıklı olarak dişi bireyler, düşük olduğu yerlerde ise erkek bireyler gelişir.
Yuvadan çıkışın sonrasında yavrular hızla denize yönlenir. Yönelim sırasında oryantasyonu belirleyen en önemli etken, ay ya da yıldızların ışıkları ve bunların denizdeki yansımalarıdır. Yavruların denize girmesiyle birlikte ‘Yüzme çılgınlığı’ denen bir dönem başlar.