Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

ECRAN SEKRETARYASI TARAFINDAN "DOĞA ÇALIŞMA GRUBU" İÇİN 2015 YILINA AİT SON ÇALIŞTAYI 2-3 ARALIK 2015 TARİHLERİ ARASINDA İSTANBUL'DA DÜZENLENDİ

14 Aralik 2015

          Aday ülkelerin Avrupa Birliğine üyelik sürecinde "Katılım için Bölgesel Çevre Ağı - RENA" programının devamı niteliğinde olan "Çevre ve İklim Bölgesel Katılım Ağı - ECRAN" (Environment and Climate Regional Accession Network) Projesi, 01 Ekim 2013 tarihinde başlatılmıştır. Projenin amacı; Avrupa Birliğine aday ülkeler arasında çevre ve iklim konularında yapılan çalışmalardaki bölgesel işbirliğini güçlendirmektir. Proje, Avrupa Birliği tarafından desteklenmekte olup Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, eski Yugoslavya Cumhuriyeti, Türkiye ve İzlanda’yı kapsamaktadır. ECRAN içerisinde pek çok çalışma grubu bulunmaktadır. Bu çalışma gruplarından birisi de “Doğa Koruma Çalışma Grubu” dur.

ECRAN-NATURA 2000 Ağı Uzman Görevlendirme Oturumu 25-27 Haziran 2014 tarihleri arasında, 27-28 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da bir çalıştay düzenlenmiş idi.

ECRAN sekretaryası tarafından “Doğa Çalışma Grubu” için 2015 yılına ait planlanan son çalıştay ise 2-3 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenmiştir. Düzenlenen bu çalıştayda, “Korunan Alan Yönetimi ve Korunan Alanlarda Turizm Altyapısının Geliştirilmesi” başlığı altında çeşitli oturumlar yapılmış olup, bu oturumlarda IUCN bölge temsilcisi, ECRAN proje ülkelerinden korunan alanlarda konu ile ilgili birimlerde görev yapan uzmanlar katılım sağlamıştır.

Çalıştayın ilk gününde projenin Doğa Koruma Grubu yöneticisi Peter ROTH tarafından programın açılışı yapılıp, korunan alanlar için yönetim ve koruma tedbirleri ile ulusal ölçekte tasarlanan koruma alanları ve Natura 2000 alanlarına dair yönetim yaklaşımlarının ortak ve farklı noktaları ele alınmıştır. Ardından IUCN Avrupa Bölge Sorumlusu Andrej SOVINC tarafından IUCN Korunan Alan Kategorileri ve bu kategorilere göre Yönetim Kılavuzunu anlatılıp, günün devamında ise Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’dan gelen teknik uzmanlar kendi ülkelerindeki korunan alan, milli park ve Natura 2000 alanlarında turizm alt yapısı ve bu alanların yönetiminin planlaması ile ilgili çalışmaları aktarmışlardır.

Çalıştayın ikinci günü IUCN Avrupa Bölge Sorumlusu Andrej SOVINC’in Yönetimsel Etkinliğin Değerlendirilmesine ilişkin sunumu ile başlayıp, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan gelen teknik uzmanlar tarafından aktarılan korunan alanlarda (Ulusal Ölçekte Korunan Alan,  Milli Park ve/veya Natura2000) gerçekleştirilen turizm alt yapı planlamasına ilişkin sunumlarla devam etmiştir. IUCN Avrupa Bölge Sorumlusu Andrej SOVINC’in korunan alanlarda çalışmalar ile ilgili olarak IUCN’nin çalışmalarını/yayınlarını tanıttığı sunumunun ardından projenin Doğa Koruma Grubu yöneticisi Petr ROTH tarafından korunan alanlarda turizm altyapısını geliştirmeye neden ihtiyaç olduğuna ilişkin yapılan sunum ve tüm katılımcıların yorum ve ilaveleriyle çalıştay tamamlanmıştır.

Yapılan bu çalıştayın en önemli sonucu; korunan alanlarda hangi bölgelerin turizm faaliyetine açılacağının belirlenmesi, ardından turizm faaliyetine açılan alanlarda bu faaliyetlerin zonlamalar yapılarak kontrol edilebilmesi olmuştur.

Söz konusu çalıştaya Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar ile proje üyesi ülkelerden Macaristan, Slovenya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ ve Sırbistan’dan gelen teknik uzmanlar ile birlikte 56 kişi katılım sağladı.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır