Son yıllarda yağış rejimindeki azalma ve kuraklığın etkisiyle su seviyesi hızla düşen Eğirdir Gölü’nün alg patlaması ve biyolojik kirliliğe karşı korunması ve rehabilite edilmesi amacıyla; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat KURUM liderliğinde açıklanan Eğirdir Gölü Eylem Planı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinesinde Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden akademisyenlerce hazırlanan bilimsel raporlar doğrultusunda uygulanmaya başlandı.
Son yıllarda iklim değişikliği ve kuraklığın etkisiyle su seviyesi hızla düşen Eğirdir Gölü’nde su bitkileri popülasyonunda artış ve alg oluşumu şeklinde biyolojik kirlilik oluştu.
Barındırdığı endemik türler, kuşlar ve diğer canlılar için önemli bir habitat oluşturan, aynı zamanda sunduğu ekosistem hizmetleriyle son derece önemli bir sulak alan olan Eğirdir Gölü’nün korunması ve rehabilite edilmesi için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum tarafından göl için acil olarak hayata geçirilecek adımları ve uygulanacak yöntemleri içeren 9 maddelik eylem planı açıklandı.
Arazi çalışmalarıyla beraber alınması gereken tedbirler belirlendi.
Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından Ekosistem Değerlendirme Raporu (EDR) hazırlandı.
Çalışmalar kapsamında öncelikle acil müdahale olarak göl yüzeyindeki alglerin ve göl kıyısındaki ölü sucul bitkilerin temizlenmesi amacıyla Bakanlığımız (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) ve GİSAŞ iş birliği ile amfibik sulak alan rehabilitasyon aracı temin edildi. Ayrıca gölün hassas bölgelerinde özel ekipmanlı dalgıçlar ile temizlik çalışmalarına başlandı. Çalışmalara Isparta Valisi Sayın Abdullah Erin'i makamında ziyaret ederek başlayan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar, Şube Müdürü Uğur Kurt, Biyolog Nisanur Çiçek, daha sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz Sayın Bekir Çelen ile birlikte Isparta Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan’ı ve Eğirdir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Özer’i makamında ziyaret etti. Sonrasında gölün temizlenecek alanlarının Genel Müdürlüğümüzce tespitine GİSAŞ Genel Müdürü Türkan Manastır Öz ve teknik ekibi ile birlikte, Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Şehnaz Şener ve Doç. Dr. Erhan Şener, Isparta Çevre Şehircilik il müdürü Bekir Çelen ve teknik ekibi, Belediye Başkanı Mustafa Özer, Başkan yrd. Abdullah Ünsal ve teknik ekibi eşlik ettiler.
Eğirdir Gölü Eylem Planının önemli adımlarından birisi olan Eğirdir Gölü dip çamuru temizliği yapılmasına yönelik fizibilite çalışmalarına Bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) hızla devam ediliyor. Çalışmalar kapsamında gölün içerisinden ve dip sedimanından 20 farklı lokasyondan alınan örnekler analiz edilerek gölden ne kadar çamur çıkarılacağı, hangi bilimsel metotlar kullanılarak bertaraf edileceği ortaya konularak uygulamaya geçilecek.
Eğirdir Gölü’nün doğal ekosistemine kavuşması için Bakanlığımız (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) koordinasyonu ile yapılan çalışmalara yüksek çevre hassasiyeti ile devam edilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.