Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi, dünyanın başka hiçbir yerinde yaşamayan pek çok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Üreme, göç ve kışlama dönemlerinde çok sayıda farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Tuz Gölü ve çevresi, Türkiye’de çok az noktada üreyen bazı kuş türlerinin düzenli olarak kuluçkaladığı alandır.
Genel Müdürlüğümüzün sorumluluğu altında bulunan Tuz Gölü ÖÇKB’nde üreyen bu kuş türlerinin korunması ve izlenilmesine yönelik olarak 2016 yılında proje başlatılmış, bu projede öncelikli olarak; Flamingoların dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisini ( kuluçka alanı) Tuz Gölü barındırdığından, Türkiye'deki flamingo varlığının devamlılığı için Tuz Gölü'ndeki üreme kolonilerinin korunması, (varsa) tehditlerin belirlenmesi, flamingo (Phoenicopterus roseus) nüfusunun tespiti, izlenmesi, popülasyonlarının araştırılması, projenin öncelikli hedefi seçilmiştir.
Uluslararası kriterlere göre A sınıfı bir sulak alan olan Tuz Gölü’nün su seviyesindeki değişikliklere bağlı olarak, Flamingo (Phoenicopterus roseus) nüfusunda da değişiklikler olmaktadır.
Proje verilerinde; 2016 yılında kuluçkadan çıkan yavru sayısı 9564 olarak tespit edilmiş ve yapılan gözlemlerde bu yavruların gelişim dönemlerini sağlıklı olarak geçirdiği ve yetişkin bireyler olarak doğayla buluştukları görülmüştür.
Tuz Gölü ve çevresinde, Angıt (Tadorna ferruginea), Suna (Tadorna tadorna), Bataklık Kırlangıcı (Glareola prantincola) ve Kılıçgaga (Recurvirostra avocetta), Van Gölü Martısı (Larus armenicus), İnce Gagalı Martı (Larus genei) ve yırtıcı kuşlar üremektedir
Tuz Gölü bozkırları, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan Toyun (Otis tarda) Orta Anadolu’daki en önemli yaşam alanıdır. Tuz Gölü aynı zamanda, Su Çulluğu’nun (Gallinago gallinago) Türkiye’deki tek üreme popülasyonunu barındırdığından, proje kapsamında bu türlere yönelik olarak çalışmalar devam etmektedir.