Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar sınırları içinde bulunan ve Friglerin izlerini taşıyan Frigya Vadilerinin doğal değerlerinin ön plana çıkarılarak, koruma kullanma dengesi içerisinde yeniden düzenlenmesi için Genel Müdürlüğümüzce çalışma başlatılmıştır.
Friglerin MÖ 900 - 600 arasındaki antik mirasının yer aldığı "Frigya Vadileri Projesi" kapsamında, 529 bin 632 hektarlık toplam alanının, mevcut ve potansiyel doğal sit alanı olan 11 bin 122 hektarlık bölümünde bütüncül koruma, kullanma dengesi gözetilerek yeniden canlandırılması ve doğal değerlerin ön plana çıkarılacağı düzenlemelerin yapılması amaçlanmıştır. Öncelikle alanın fizibilite çalışmaları yapılmış, doğal değerleri araştırılarak Frigya Vadileri Doğal Sit Alanları Eylem Planı ve Tasarım Rehberi tamamlanmıştır.
Böylece binlerce yıllık tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri barındıran Frigya Vadilerinin korunmasının yanında birçok kişinin ziyaret edeceği Anadolu'nun açık hava müzelerinden biri haline dönüştürülmesi hedeflenmiştir.
Bakanlığımızın vizyon projeleri ve 100 günlük eylem planı arasında yer alan proje kapsamında; Dört bölge belirlenmiş olup, birinci öncelikli bölge olarak belirlenen Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesi Seydiler Beldesi, Kırkinler mevkiinde uygulama yapılacaktır. Kırkinler bölgesi 1.Derecece Arkeolojik sit, ören yeri, aynı zamanda Nitelikli Doğal Sit Alanıdır.
Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğünce Frigya Vadileri için doğal ve kültürel özelliklerini tanıtan “Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Gezi Güzergahı Projesi” hazırlanmış ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun uygun görüşü alınmıştır. Bu projenin uygulanması Bakanlığımızca da uygun görüşmüş olup koruma statüsü açısında çakışan bu alanda Kurumlar arası iş birliği sağlanmıştır.
Bu kapsamda alanda projenin ihale edilerek imalatının yapılması FRİGKÜM (Frigya Kültürel Mirasın Korunması ve Kalkınma Birliği) tarafından Bakanlığımızca kaynak aktarımı ile sağlanması planlanmıştır. Uygulama sonrası alanın işletilmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, FRİGKÜM ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği modeli ile yapılacaktır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 100 günlük eylem planı kapsamında açıkladığı Genel Müdürlüğümüzün vizyon projesi olan “Anadolu Açık Hava Müzesi, Frigya Çevre ve Medeniyet”' projesi çalışmalarında bir adım daha atıldı.
Afyonkarahisar ilinde 12.09.2018 tarihinde yapılan toplantı ile Genel Müdürlüğümüz öncülüğünde ilgili paydaşlarla projenin son durumu değerlendirildi. Hazırlanan projelerin ve bu aşamadan sonra yapılacakların değerlendirildiği toplantı sonucunda alınan kararlar doğrultusunda projenin gelecek aşamaları planlandı.
FRİGYA VADİLERİ (Doğal Sit Alanı Kapsamında)
Afyonkarahisar sınırları içerisinde toplam 244 bitki türü tespit edilmiştir. Alanda tespit edilen 244 bitki türünün 23 tanesi endemik tür olarak belirlenmiştir.
Endemik Türler: Geven, Tavşan Balığı, Çan Çiçeği, Yanar Döner, Karanfil.
Tehlike Altında Kuş Türleri: Şah Kartal, Çayır, Delicesi, Çakır, Kaya Kartalı, Gökdoğan, Çobanaldatan.
Tehlike Altında Memeli Türleri: Türk Hamsteri, Yaban Kedisi, Anadolu Sincabı, Kurt.
Tehlike Altında Sürüngen Türleri: Kara Kaplumbağası, Sarı Yılan, Cüce Kertenkele.
1 Nolu Alanda Yapılacak Faaliyetler:
1. ZİYARETÇİ KARŞILAMA MERKEZİ
2. YOLLAR
YÜRÜYÜŞ YOLLARI
BİSİKLET BİNME YOLLARI
3. PEYZAJ ÇALIŞMALARI
OTOPARK DÜZENLEME
PARK
ÇEŞME
4. SEYİR TERASI
5. AYDINLATMA ALANLARI
6. TABELALAR
YÖNLENDİRME
BİLGİLENDİRME
7. AÇIK ALAN MOBİLYALARI
8.GÜVENLİK