Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Kum Köpek Balığı Koruma ve İzleme Projesi

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Kum Köpek Balığı Koruma ve İzleme Projesi
GÖKOVA
ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
KUM KÖPEK BALIĞI (Carcharinus Plumbeus) KORUMA VE İZLEME PROJESİ

 
 
 
 

Proje süresi:
Proje Başlama Tarihi: 12.06.2010
Proje Bitiş Tarihi: 09.11.2010
Proje yürütücüsü: Pamukkale Bilim Merkezi Derneği Danışmanlık ve Organizasyon İktisadi İşletmesi

Projenin amacı: Bölgede bulunan tüm ilgi gruplarına biyolojik çeşitlilik ve önemi, ülkemizin biyolojik zenginlikleri, Kum köpek balığının genel tanıtımı, önemi, bölgemizdeki durumu ve koruma çalışmaları, çevre korumanın Ülkemiz için önemi anlatılarak ve farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir.

Yapılan çalışmalar: Hedef kitleye verilen bilgiler çerçevesinde; Biyolojik çeşitlilik” kavramının genetik çeşitlilik, tür çeşitliliği ve ekosistem çeşitliliği olmak üzere 3 aşamada tanımlandığı örnekler verilerek anlatılmıştır.

      Bu çalışmada, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan 7 yerleşim biriminde (Gökova, Akyaka, Akçapınar, Gökçe, Çamlı, Çetibeli ve Karacasöğüt) yerel halka, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.

      Bu kapsamda; Biyolojik çeşitlilik ve önemi, ülkemizin biyolojik zenginlikleri, Kum köpek balığının genel tanıtımı, önemi ve bölgemizdeki durumu ve koruma çalışmalarından bahsedilerek çevre korumanın geleceğimiz olduğu vurgulanmıştır.
 
                           

 
 
      
      Kum köpekbalığının genel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Genel bilgiler kapsamında türün Boncuk Koyunda ürediği ve bu bilinen Akdeniz’deki tek üreme yeri olduğu ile başlanarak Köpek balıklarının genel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir.

      Bu bilgilendirme toplantıları sonucunda 70 öğretmen, 550 öğrenci ve 130 yerel halka bilgisayar sunumu ile bilgiler verilmiş yaklaşık 350 kişiye de el broşürlerinden dağıtmak suretiyle bilgiler verilmiştir.

      Farkındalık oluşturma,   bölge halkı tarafından bilinmesi bakımından önemli olduğunu düşündüğümüz bu projenin hedefine ulaşmış olduğu ve benzer çalışmaların devam ettirilmesi önerilmiştir.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır