GÖKSU DELTASI
ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
DENİZ VE NİL KAPLUMBAĞALARI KORUMA VE İZLEME PROJELERİ
Projenin süresi:
Proje Başlama Tarihi: 06.04.2010
Proje Bitiş Tarihi : 21.11.2010 (230 Takvim Günü)
Proje yürütücüsü: Kuş Araştırılması Derneği İktisadi İşletmesi
Proje 2010 Yılı Çıktıları: Göksu Kumsalında Mayıs-Eylül 2010 döneminde toplam 209 adet yuva ve 554 adet yuvasız çıkış tespit edilmiştir. Ergin dişi bireylerin kumsala çıkış tarih ve yerleri (GPS ile koordinatlarının tayini), çıkışların yuvayla sonuçlanma durumu, yuvasız (iz) ve yuvalı çıkışların aylara göre bölgelere göre ve denizden uzaklıklarına göre dağılımı ve % oranları verilmiştir. Göksu Kumsalına yapılan deniz kaplumbağası yuvalarının tarih, çıkış bölgesi, hangi türe ait oldukları ve yapılan yuvaların bölgesel GPS koordinatları Tablo 7’de verilmiştir. Bu tabloda proje teknik şartnamesinde belirtilen veriler verilmiş olup bu verilerin analiz ve grafikleri takip eden başlıklar altında ayrıca özetlenmiştir.
Göksu Kumsalında Mayıs-Eylül 2010 döneminde toplam 209 adet yuva ve 554 adet yuvasız çıkış tespit edilmiştir. Ergin dişi bireylerin kumsala çıkış tarih ve yerleri (GPS ile koordinatlarının tayini), çıkışların yuvayla sonuçlanma durumu, yuvasız (iz) ve yuvalı çıkışların aylara göre bölgelere göre ve denizden uzaklıklarına göre dağılımı ve % oranları verilmiştir. Göksu Kumsalına yapılan deniz kaplumbağası yuvalarının tarih, çıkış bölgesi, hangi türe ait oldukları ve yapılan yuvaların bölgesel GPS koordinatları Tablo 7’de verilmiştir. Bu tabloda proje teknik şartnamesinde belirtilen veriler verilmiş olup bu verilerin analiz ve grafikleri takip eden başlıklar altında ayrıca özetlenmiştir.
Göksu Deltası Kumsalında 2010 yaz dönemi deniz kaplumbağa izleme ve koruma çalışmaları esnasında toplam 209 adet yuva tespiti yapılmış olup bunlardan Caretta caretta türüne ait 185 yuva, Chelonia mydas türüne ait 23 yuva ve bir adet de Trionyx triunguis türüne ait yuva tespit edilmiştir. Tespit edilen 209 yuvanın 93 adeti tam ve 9 adeti ise yarı olmak üzere 102 adeti predasyona uğramış olup 107 adeti ise sağlam olarak takip edilmiştir. Bu yuvaların 40 adeti kuluçka alanlara taşınarak, 11 adeti de kum altı kafesi ile koruma altına alınmıştır. Predasyonların büyük çoğunluğu yuvaların yapıldığı gece çakallar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Kaplumbağalara ait toplam 554 adet yuvasız çıkışların ise 509 adeti Caretta caretta türüne ait, 39 adeti Chelonia mydas türüne, 6 adeti ise Trionyx triunguis türüne ait olduğu tespit edilmiştir.
Göksu Deltası Kumsalına C.caretta türüne ait 10.837 yumurta ve Chelonia mydas türüne ait 1704 yumurta bırakılmıştır. Bu yumurtalardan 4026 yavru yuvalarından çıkıp denize ulaşmıştır.