Sayın Bakanımız Mehmet ÖZHASEKİ liderliğinde, Bakanlığımız (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi tarafından, bölgenin doğal, kültürel, tarihi, eğitsel ve estetik değerlerini korumak ve sürdürülebilir koruma ve kullanım kararlarına esas olmak üzere fiziki planlama çalışmalarına altlık oluşturulması amacıyla, İzmir’de yürütülen, “Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Denizel Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi” tamamlanarak, proje sonuçları, Bakan Yardımcımız Sayın Hasan SUVER’in teşrifleriyle, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve bilim camiası ile paylaşıldı.
Proje ile; denizel biyolojik çeşitlilik elementlerinin, deniz memelileri, akdeniz fokları, köpek balıkları, vatozlar, deniz memeli (setase) türleri ve yabancı türlerin ile ada biyoçeşitliliğinin envanteri çıkarıldı. Karaburun bölgesindeki deniz çayırları ve habitatları, alandaki karanlık habitatlar (Mağara), korallijenli (mercan resifleri) habitatlar tespit edilerek haritalara aktarıldı.
Karaburun-Ildır Körfezi'nde yürütülen denizel biyoçeşitliliğin tespitine yönelik proje kapsamında, endemik taş mercan türü olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan "cladocora caespitosa" türüne rastlanıldı.
“İLİM VE TEKNOLOJİYLE ORTAK EVİMİZ DÜNYAMIZA HİZMET EDECEĞİZ”
Karaburun-Ildır Körfezi’nde yürütülen projenin sonuçlarına ilişkin bilgiler aktaran, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, “Tabiat deyince bütün canlıları kast ediyoruz. İnsan da bu büyük ailenin bir parçası. İnsan elde ettiği bilim ve teknolojik imkânları doğayı daha verimli hale getirmek için kullanıyor. Ya da tahrip ederek, kirleterek, bozarak hayatını sürdürüyor. Dünyamız uzayda biricik ve yegâne gezegenimizdir. Bilim ve teknolojiyle kol kol yürüyerek, dünyaya, insana ve geleceğe saygılı bir değer anlayışıyla ilim ve teknolojiyi kullanarak ortak evimiz dünyamıza hizmet edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
KARABURUN BÖLGESİ HASSASİYETLE İNCELENDİ
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah Uçan toplantıda yaptığı konuşmada, 2021 yılında başlatılan proje ile yaklaşık 181,70 kilometrelik deniz kıyı şeridi ile 40 metre derinliğe kadar biyolojik açıdan kıyı ve deniz ortamının değerlendirildiğini söyledi. Uçan konuşmasında, “Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin önderliğinde, yetki ve sorumluluğumuzda bulunan korunan alanlarda doğal yaşamı korumak, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirgeme ve daha yaşanır hale getirebilmenin gaye ve çabası içerisindeyiz. Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Denizel Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi kapsamında alandaki mevcut durumun ortaya konulması, önemli tür ve habitatların tespit edilmesi, sürdürülebilir koruma kullanma ilkelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. 2021 yılında başlayan bu projemiz; 2 yıl 4 mevsimi kapsayan uzun soluklu bir çalışmadır. Yaklaşık 181,70 km’lik deniz kıyı şeridinden başlayarak 40 m derinliğe kadar biyolojik açıdan kıyı ve deniz ortamı değerlendirilmiştir. Alana yönelik önceliklerin belirlenmesi için endemik, nadir, nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatların sınıflandırılması, bölgelenmesi, tehditler ve koruma önlemlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır.” İfadelerine yer verdi.