Akdeniz Havzasın’da 80 Kıkırdaklı balık türünün bulunduğu rapor edilmiş olmasına karşın, bunların 71’inin kesinlikle bu havza içersinde yaşadığının teyidi yapılabilmiştir. Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye’de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır. Akdeniz havzası dışında ise tropik ve ılıman denizlerde dağılım göstermektedirler. Tür hem Akdeniz havzası kapsamında hem de Türkiye kıyılarında Tehdit Altında (EN) olarak sınıflandırılmıştır.
Kum köpekbalıkları ilk dorsal yüzgeçlerinin belirgin şekilde büyük olmasıyla tanınan, maksimum 2,5 m boya sahip güçlü hayvanlardır. İki dorsal yüzgeçleri arasında belirgin bir tepe bulunmasıyla diğer türlerden kolaylıkla ayırdedilirler. Üst ve yan tarafları mavi-gri veya koyu renkte, alt kısımlarıysa açık renkli hayvanlardır. 23-27°C arası sıcaklık gösteren tropikal sularda yaşarlar. Kıyıya yakın veya uzak sularda bulunabilirler. Derin sularda, kıta ya da ada sularında, liman, nehir ağızı ve koylarda yaşarlar. Göç için derin suları tercih ederler. İyi bir dip beslenicilerilerdir; küçük omurgalı balıklar, vatozlar, küçük köpekbalıkları ve yumuşakçalarla beslenirler.
Akdeniz’de bilinen tek üreme alanı olan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinde bulunan Boncuk Koyu’nun kuzeyi, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından çekirdek koruma alanı olarak izlemeye alınmış sonrasında bu alan 5 şamandıra yardımıyla işaretlenmiş her türlü seyir, balık avcılığı, SCUBA ve serbest dalış ve demirleme faaliyetleri yasaklanmıştır. Ayrıca, halkın bilinçlendirilmesi çalışmaları, koya yerleştirilen bilgilendirme ve uyarı tabelaları yardımıyla alan içersindeki insan faaliyetleri de düzenlenmiştir.