Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

Marmara Denizi’nde Pina (Pinna nobilis) Koruma ve İzleme Projesi (Mar-Pina)” ile “Marmara Denizi’nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi (Mar-Çayır)” Ön Rapor Sunumu ve Bilgilendirme Toplantısı 23.05.2024 Tarihinde Gerçekleştirildi

03 Temmuz 2024
Marmara Denizi’nde Pina (Pinna nobilis) Koruma ve İzleme Projesi (Mar-Pina)” ile “Marmara Denizi’nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi (Mar-Çayır)” Ön Rapor Sunumu ve Bilgilendirme Toplantısı 23.05.2024 Tarihinde Gerçekleştirildi

Özellikle İspanya kıyılarında 2016 sonbaharında ortaya çıkan ve Akdeniz’in diğer bölgelerine yayılan bir parazit nedeniyle toplu ölümlerin olduğu nesli kritik düzeyde tehlike altında bulunan Pina midyesi (Pinna nobilis) için Marmara Denizi son sığınak haline gelmiş ve aynı zamanda umut ışığı olmuştur. Kabuğunun bir kısmı deniz tabanına gömülerek yaşayan ve saatte yaklaşık 6 litre deniz suyunu süzerek temizleyen Pina midyesi kabukları ile de birçok canlı için tutunma, üreme, saklanma alanıdır.

 

Marmara Denizinde dört tür deniz çayırı; Cymodocea nodosa, Posidonia oceanica, Zostera marina ve Zostera noltei bulunmakta olup kıyısal alanda pina midyesinin de içinde olduğu birçok canlı türüne üreme, barınma, saklanma ve beslenme alanı oluşturur. Aynı zamanda yaklaşık 1 m2 deniz çayırı alanı, fotosentez yoluyla günlük olarak 4-20 litre arasında oksijen üretme potansiyeline sahiptir.

 

Deniz ekosisteminin restorasyonu için Marmara Denizi Eylem Planı’na ek olarak, kirlilikle doğal yolla mücadele eden pina populasyonlarının ve deniz çayırlarının Marmara Denizi’nin rehabilitasyonuna katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Bu amaçla 2024 yılı Nisan ayında Genel Müdürlüğümüz ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi işbirliği ile “Marmara Denizi’nde Pina (Pinna nobilis) Koruma ve İzleme (Mar-Pina)” ile “Marmara Denizi’nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (Mar-Çayır)” Projelerine başlanılmıştır.

“Marmara Denizi’nde Pina (Pinna nobilis) Koruma ve İzleme Projesi (Mar-Pina)” ve “Marmara Denizi’nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi (Mar-Çayır)” ile müsilaj nedeniyle yıpranan Marmara Denizi ekosisteminin iyileştirilmesine ve aynı zamanda Akdeniz’de önemli bir ekolojik role sahip deniz çayırı ve pina popülasyonlarının artırılarak korunması amaçlanmaktadır.

Genel Müdürümüz Dr. H. Abdullah UÇAN, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan OKTAR, Marmara Denizi ve Adalar ÖÇKB Dairesi Başkanlığı personelleri ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail BOZ, proje yürütücüleri Prof. Dr. Mustafa SARI, Doç Dr. Uğur KARADURMUŞ’un bulunduğu ve proje ekibinde yer alan diğer bilim insanlarının da internet üzerinden katılım sağladığı Bilgilendirme Toplantısı 23.05.2024 tarihinde Genel Müdürlüğümüzde yapılmıştır.

                                                                                

Mar-Pina Projesi, İstanbul Adalar (Kınalıada, Burgazadası, Heybeliada, Büyükada, Tavşan Adası) ve Marmara Adalar (Paşalimanı Adası, Koyun Adası, Avşa Adası, Ekinlik Adası) bölgesi ile Çanakkale ve İstanbul Boğazları dahil tüm Marmara Denizi kıyılarında 9 Alt Bölge, 112 adet istasyonda 8 bilim insanından oluşan ekiple 2 yıl boyunca devam edecektir.

                                                                              

 

                                                                              

Mar-Çayır Projesi, İstanbul Adalar (Kınalıada, Burgazadası, Heybeliada, Büyükada, Tavşan Adası) ve Marmara Adalar (Paşalimanı Adası, Koyun Adası, Avşa Adası, Ekinlik Adası) bölgesi ile Çanakkale ve İstanbul Boğazları dahil tüm Marmara Denizi kıyılarında 10 Alt Bölge, 216 adet istasyonda 6 bilim insanından oluşan ekiple yıl boyunca devam edecektir.

                                                                             

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır