PAMUKKALE
ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
KARASAL BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN TESPİTİ
.
Proje Başlama Tarihi: 01.11.2008
Proje Bitiş Tarihi: 07.10.2010 (730 Takvim Günü)
Proje Yürütücüsü: Çınar Mühendislik Müşavirlik ve Proje Hiz.Ltd.Şti.
Ülkemizde 1988-2004 yılları arasında Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen 14 Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden biri olan Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi, Denizli ili Akköy ilçesine bağlı 2 belde (Pamukkale, Karahayıt) ve 2 köyü (Develi ve Yeniköy) sınırları içine almaktadır. Alan 66,56 km2 büyüklüğündedir. Pamukkale ÖÇKB, 22 / 10 / 1990 tarih ve 90 / 1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiştir. Alanın güneyinde Baba Dağları, kuzeyinde de Büyük Çökelez ve Küçük Çökelez dağları yer almaktadır.
Denizli ili, Akköy ilçesi sınırları içinde yer alan Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sahip olduğu doğal değerleri korumak amacıyla; Yönetim Planı ve fiziki planlama çalışmalarına altlık oluşturacak şekilde hazırlanmıştır. Doğal kaynak değeri olarak, önemli ve geri getirilemez ekosistemlerin tespiti ve korunmasına yönelik esas verilerin ortaya konması sağlanmış, yerel, bölgesel ve ulusal karar vericiler için koruma ve kullanma ilkeleri belirlenmiş, bölge halkı için ekolojik ve ekonomik sürdürülebilir bir geleceğin oluşturulmasına katkıda bulunmak amacı ile tüm çalışmalar tamamlanmıştır.
Proje kapsamında yapılan çalışmaların, karasal alanda biyolojik çeşitliliğin tespiti, endemik, nadir, nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatlarının sınıflandırılması, bölgelenmesi, tehditlerinin ve koruma önlemlerinin ortaya konması, bölgenin korunması ve yönetilmesini sağlamak üzere karar vericilere yol gösterici olması amaçlanmıştır.
Pamukkale travertenlerinde gözlenen kararmaların mikroorganizma seviyesinde biyolojik çeşitlilik ve ekolojisinin tespit edilmesi, kararmaların artmaması için ekolojik çözüm önerileri getirilmesi ve tüm koruma alanının biyolojik çeşitlilik değerinin taranarak envanterinin ortaya çıkarılması projenin genel hedefi olarak ortaya konmuştur.
Bölgede yapılan arazi çalışmaları sonucu da 4 liken türü (Lecania sylvestris (Arnold) Arnold, Lecanora sambuci (Pers.) Nyl., Opegrapha herbarum Mont. ve Peltula patellata (Bagl.) Swinsc. Et Krog.) bugüne kadar yapılan çalışmalara göre Türkiye’de ilk defa bu alandan tespit edilmiştir. Floristik bulgularda ise 1500 bitki örneğinin incelenmesi sonucu 76 familyaya ait 316 cins, 587 tür ve tür altı takson elde edilmiş olup, bunlardan 29 tanesi endemiktir.
.
Fauna omurgalı arazi çalışma sonuçlarında da Bölgede 23 amfibi ve sürüngen taksonu tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 4 tanesi kurbağa, 2 tanesi kaplumbağa,9 tanesi kertenkele,8 tanesi de yılan grubuna girmektedir. Ayrıca bölgede 33 kuş türü tespit edilmiştir.
.
Projede farklı CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ortamlarında, farklı datum ve projeksiyonlardaki raster ve vektörel veriler bir araya getirilip düzenlenerek sayısallaştırılmış ve proje veritabanı oluşturulmuştur.