Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

Salda Gölü'nün Mikrobiyal Ekolojisinin İleri Moleküler Yöntemlerle (Metabarkodlama) Belirlenmesi ve Jeomikrobiyolojik Karakteristiklerinin Haritalanması Araştırma ve Geliştirme Projesi Toplantısı

31 Ocak 2022
Salda Gölü'nün Mikrobiyal Ekolojisinin İleri Moleküler Yöntemlerle (Metabarkodlama) Belirlenmesi ve Jeomikrobiyolojik Karakteristiklerinin Haritalanması Araştırma ve  Geliştirme Projesi Toplantısı

SALDA GÖLÜ’NÜN MİKROBİYAL EKOLOJİSİNİN İLERİ MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE (METABARKODLAMA) BELİRLENMESİ VE JEOMİKROBİYOLOJİK KARAKTERİSTİKLERİNİN HARİTALANMASI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME PROJESİ TOPLANTISI

Salda Gölü’nün Mikrobiyal Ekolojisinin İleri Moleküler Yöntemlerle (Metabarkodlama) Belirlenmesi Ve Jeomikrobiyolojik Karakteristiklerinin Haritalanması Araştırma Ve Geliştirme Projesi sonuç toplantısı 17 Aralık 2021 tarihinde İstanbul’da yapıldı.

Salda Gölü ve çevresi bilimsel hassasiyetler de göz önünde bulundurularak 14.03.2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “ Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak ilan edilmiştir.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nin Mars 2020 misyonunda hedef alan olarak seçilen Jezero Krateri’nde var olduğuna dair önemli bilimsel kanıtların bulunduğu eski göl ortamına jeolojik ve mineralojik içerik bakımından önemli oranda benzerlik sergileyen dünyadaki tek göl olan Salda Gölü’nün Mikrobiyal Ekolojisinin İleri Moleküler Yöntemlerle (Metabarkodlama) Belirlenmesi Ve Jeomikrobiyolojik Karakteristiklerinin Haritalanması Araştırma Ve Geliştirme Projesi  Bakanlığımız ile İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Projenin sonuç toplantısı İstanbul’da yapılmıştır.  

Toplantıda İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Bülent İNANÇ ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Beyhan OKTAR tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başlayan program, Proje Eş Yürütücüleri Sayın Prof. Dr. Orhan İNCE ve  Sayın Prof. Dr. Nurgül ÇELİK BALCI’nın proje hakkında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vermesiyle devam etti.   

Salda Gölü’nde güncel olarak mikrobiyal faaliyetler sonucu oluşan mikrobiyalitler, Dünyanın bilinen en eski yaşam formlarını içeren fosillerin (3.7 Milyar yıl) günümüzdeki temsilcileridir.  Halihazırda Salda Gölü’nde antropojenik etkilere maruz kalan bu oluşumlar zaman içerisinde yok olma tehlikesi de taşımaktadır. Bu nadir oluşumların içerdiği jeokimyasal, iklimsel ve jeomikrobiyolojik kayıtların elde edilmesi çok önemlidir.

Bu kapsamda, Bakanlığımız ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen bu proje ile Salda Gölü’nün jeokimyasal, mineralojik ve mikrobiyolojik özellikleri ileri analiz yöntemleriyle ortaya konulmuş, gölün bütünleşik olarak jeomikrobiyolojik haritası yapılmıştır.  Bu veriler, göle has öncelikli korunması gereken alanların belirlenmesi için temel teşkil edeceği gibi, göl ve çevresinde kurulması hedeflenen bilim merkezi için de yol haritası oluşturmuştur.

Proje, Türkiye’ye has yeni türlerin ortaya konmasına imkan sağlayacağı gibi uluslararası bilim camiasına da önemli veriler sunmaktadır. Ülkemize ve göle has yeni türlerin tanımlanarak literatüre eklenmesi, en son ve güncel jeokimyasal,        mikrobiyolojik verilerin kullanılarak gölün kirlilik indekslerine göre niteliğinin belirlenmesi ve çevre dostu, sürdürebilir göl ekosistemini destekleyecek koruma önerilerinin geliştirilmesi konularında önemli veriler sunmaktadır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır