Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu İlleri Mevcut ve Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi sonuç toplantısı 2-4 Aralık 2021 tarihleri arasında Diyarbakır’da yapıldı.
19.07.2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” ve “Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar” kapsamında Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Mardin, Gaziantep illerinde bulunan, mevcut ve potansiyel Doğal Sit Alanlarının sahip olduğu biyo-ekolojik (flora, fauna, habitat), jeolojik, hidrojeolojik, jeomorfolojik ve doğal peyzaj değerlerin belirlenmesini takiben kanaat ve önerilerin detaylı olarak ortaya konulması amacıyla yapılan projenin sonuç toplantısı Diyarbakır’da gerçekleştirildi.
Toplantının ilk gününde (2 Aralık 2021 tarihinde), Diyarbakır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Sayın Ufuk Nurullah BİLGİN ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ümit TURAN’IN açılış konuşmaları ile başlayan program, Proje Koordinatörü Sayın, Rabia Nurhan DÜNDAR Proje tanıtımı ve yapılan çalışmalar hakkında kısa bilgi vererek devam etti,
Proje Yürütücüsü ve Ekolog Sayın, Prof. Dr. Cemal Varol TOK, Ekolojik açıdan yapılan çalışmaları anlatırken program akışı sunumlu anlatımlar şeklinde; Floristik açıdan yapılan çalışmaları Dr. Özal GÜNER ( Botanik Uzmanı), Memeli Hayvanlar açısından yapılan çalışmalar Dr. Ahmet Yesari SELÇUK (Memeli Uzmanı), Ornitofaunistik açıdan Yapılan Çalışmalar Dr. Mehmet Mahir KARATAŞ ( Kuş Uzmanı), Herpetofauna açısından yapılan çalışmalar Öğr. Gör. Dr. Deniz YALÇINKAYA (Sürüngen ve Yaşamlı Uzmanı) çalışmasının sunumunu Sayın, Prof. Dr. Cemal Varol TOK yaptı. Omurgasız Hayvanlar açısından yapılan çalışmalar, Dr. Öğr. Üyesi Musa BÜYÜK (Omurgasız Hayvanlar Uzmanı), Jeolojik Açıdan yapılan çalışmalar Arş. Gör. Dr. Felat DURSUN (Jeoloji Mühendisi) anlatırken Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen verilere göre alanlara yönelik geliştirilen kanaat ve önerilerin çerçevesinin pilot alanlar üzerinden yapılan çalışmaları Proje Koordinatörü Rabia Nurhan DÜNDAR anlatımı ile program sona erdi.
Yaklaşık 50 kişinin yer aldığı Şanlıurfa Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Komisyonu İlleri Mevcut ve Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi sonuç toplantısının ikinci günü hocaların bilgilendirmeleriyle Takoran Vadisi, Dicle Nehri kıyısında yer alan Hevsel Bahçeleri vb Potansiyel Doğal Sit Alanlarınada arazi incelemeleriyle sona erdi.