Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

SU KAYNAKLARININ KORUNMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALARA KATKI SAĞLIYORUZ

28 Şubat 2017

 “Suya Dair Her Şey” temasıyla 13 - 17 Şubat 2017 tarihlerinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi işbirliğinde Antalya’da gerçekleştirilen 2. ULUSLARARASI SU VE SAĞLIK KONGRESİ’ne Genel Müdürlüğümüz adına Yatırım ve Projeler Dairesi Başkanlığı Proje Şube Müdür Vekili Dr. Beyhan Oktar  “Sürdürülebilir Su Ve Atıksu Yönetimi İçin Su Tasarrufunun Önemi ve Uygulama Modelleri” konulu çalışması ile “Davetli Konuşmacı” olarak katılım sağlamıştır. Bu kapsamda; azalan su kaynaklarına karşın hızla artan su gereksinimlerini karşılayabilmek için; su tasarrufu modellerinin geliştirilerek, sınırlı olan su kaynaklarından tasarruf ile minimum oranda harcama yapılarak maksimum oranda faydalanılmasının önemi vurgulanmıştır. 

Çalışmada;Su Tasarruf Modellerinin Geliştirilmesi” konusu üç ana başlıkta değerlendirilmiştir. Bunlar; kullanılmış suların arıtılarak yeniden kullanımı, su tüketim oranlarının düşürülmesi ve tarımda kullanılan su miktarının azaltılmasıdır. Kullanılmış suların arıtılarak yeniden kullanımına yönelik olarak duştan, küvetten, lavabodan gelen fosseptik atığı içermeyen gri suların kanalizasyon sularından ayrı bir tesisatla toplanarak arıtılması gerektiğinden bahsedilmiştir. Arıtılmış gri su kullanımıyla su tüketiminin azaltılarak % 50 oranında su tasarrufu yapılabileceği belirtilmiş, bunun yanında Arıtma Tesislerinin ve septik tankların yükünün azaltılması, enerji ve kimyasal kullanımının azaltılması, sulama yapıldığında nütrientlerin tekrar kullanımı ve bitki gelişiminin sağlanması gibi faydalarından da bahsedilmiştir. Ayrıca; çatı oluklarında toplanan yağmur sularının tuvalet sifonlarında ve bahçe sulamalarında yeniden değerlendirilmesiyle % 50’ye yakın su tasarrufu sağlanabildiği ifade edilmiştir. Su tüketim oranlarının düşürülmesine yönelik olarak da su kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi, su tüketimini azaltan teknolojik sistemlerin kullanılması ve şebekede oluşan su kayıpları kontrolünün sağlanmasının gerekliliğine değinilmiştir. Çalışmada ayrıca; tarımda kullanılan su miktarının azaltılmasına yönelik olarak Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Konya ili Altınekin ilçesinde; Altınekin Kaymakamlığı ve WWF Türkiye desteği ile gerçekleştirilmiş olan Damla Sulama Pilot bölge uygulamasının salma sulamaya göre % 70 su tasarrufu, yağmurlama sulamaya göre % 37 su tasarrufu sağladığından bahsedilmiştir.
 
Kongrede ayrıca; suların dezenfeksiyonunda yaygın olarak kullanılan klorun su kaynaklarında bulunan doğal organik maddelerle reaksiyona girerek oluşturduğu dezenfeksiyon yan ürünlerinden Trihalometanların (THM) sağlığa etkileri, Türkiye ve dünyada uygulanan standartları ve kontrol yöntemlerini içeren İçmesularında Dezenfeksiyonla Trihalometan Oluşumu ve Giderimi” konulu bir poster bildirisi de sunulmuştur. 
 
 
                
 
                 Poster için tıklayınız                                          Sunum (Powerpoint) için tıklayınız
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır