Özel Çevre Koruma Bölgelerine yönelik yürütülen koruma faaliyetlerinin ekosistem üzerindeki somut etkilerini görebilmek ve Türkiye'deki flamingo varlığının devamlılığının sağlanması adına Tuz Gölü'ndeki üreme kolonilerinin korunması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, Tuz Gölü ÖÇKB sınırları dâhilinde bozkır iklimine uyum sağlamış ve çevresel faktörlerden en çok etkilenen türler olan Flamingo (Phoenicopterus roseus), Toy kuşu (Otis tarda), Bozkır kartalı (Aquila nipalensis) popülasyonlarının her sene araştırılması, izlenmesi ve korunması çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Yapılan çalışmalarda belirtilen türlerin izlenmesi, türlere yönelik önemli tehditlerin belirlenmesi, alandaki su seviyesinin, sucul besinlerin ve su kalitesinin incelenmesi, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması hedeflenmiştir. 2022 yılında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda alanda 14 Toy Kuşu ve 1 Bozkır Kartalı ve 1 aktif yuva gözlenmiştir. 2023 yılında ise Şubat ayında 54, Eylül ayında 3 birey Toy Kuşu, 1 adet yuvada 1 adet Bozkır Kartalı tespiti yapılmıştır. Ayrıca 9.371 adet yavru flamingonun sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayarak alandan göç etmeleri sağlanmıştır. 2023 yılında ise kreş bölgesinde 12.880 yavru flamingo bulunduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca 2023 yılında, Bakanlığımızın (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) Özel Çevre Koruma Bölgelerine yönelik yürütmüş olduğu koruma faaliyetlerinin daha etkin olabilmesi için Kuraklığın ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri kısmen de olsa ortadan kaldırmak ve yabanda yaşam süren canlıların hayatta kalabilmeleri için gerekli önlemleri almak adına su kuyusu açılarak mevcut suyun borular aracılığı ile Tuz Gölü havzasına taşınması sağlanmıştır.
Alanda arazi çalışmaları ve izlemeler her yıl olduğu gibi bu yıl da devam etmektedir.