UZUNGÖL ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
.
YÖNETİM PLANI HAZIRLAMA ÇALIŞMASI BİTİYOR…
.
“Yönetim Planı Sahipleriyle Uygulanmaya Hazırlanıyor”
.----------
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinin biyolojik çeşitliliği ve kültürel değerleri ile mevcut problemler ve çözümlerini içeren Yönetim Planı hazırlama çalışmaları, ilgili tarafların toplantılara katılımıyla tamamlandı.
.
Yönetim Planının hazırlanması sürecinde Uzungöl ÖÇK bölgesinde yapılan paydaş toplantılarına, kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör temsilcileri, STK temsilcileri ve yöre halkının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
.
Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planının hazırlanmasında katılımcı sürecin temel amaçı; bölgenin gelecekte korunması ve sürdürülebilir yönetimi konusunda ilgili paydaşlar arasında iletişimi güçlendirmek ve geliştirmek ve böylece bölgenin doğal ve kültürel kaynaklarının planlanması ve yönetimde katılımcılığın etkin kılınmasıdır. Bu süreç, ilgili paydaşların kapasitesini arttırmakla kalmayan, paydaşların Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’nı sahiplenmelerinde önemli bir aşamayı da kaydetmektedir, dolayısıyla da projenin tamamlanmasından sonra planın uygulanması ve ileriki süreçlerde geliştirilmesi için gerekli olan iki önemli şartın (kapasite geliştirme ve sahiplenme) yerine getirilmesi de sağlanmış olacaktır.
.
Katılımcı Planlama kavramının uygulanmasının arkasında yatan temel anlayış, vizyonlar, hedefler,faaliyetlere ortak bir bakış geliştirmek üzere farklı paydaşlar arasındaki aktif diyalog sürecidir. Paydaşların etkin ve verimli bir diyalog içerisine dahil edilmeleri, aynı alan içerisinde koruma ve ekonomik kalkınmaya yönelik çıkarların uzlaştırılması ve uzun vadeli çıkarların birleştirilmesinin sağlanması için anahtar görevi görmektedir.
.
Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinin başlangıç yönetim planının hazırlanmasında altı aşamalı paydaş katılımı süreci uygulanmıştır. Bu aşamalar;
.
Paydaş Toplantılarına Hazırlık Aşaması: Bu aşamada ilgili taraflarla başlatılan dialoğun geliştirilmesi amacı ile yüz yüze görüşmeler ve odak grup toplantıları yapılmıştır.
.
Birinci Paydaş Toplantısı: Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinde bugüne kadar yapılan bilimsel ve teknik çalışmaların aktarılması ve ilgili paydaşlarla alanın sahip olduğu kaynak değerlerinin tespiti gerçekleştirilmiştir.
.
İkinci Paydaş Toplantısı: İlgili paydaşlarla alanın problemleri tanımlanmış ve problem ağacı hazırlanmıştır.
.
Üçüncü Paydaş Toplantısı: Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinin gelecekte görülmesi beklenen vizyonu ve vizyona ulaşmak için ideal ve uygulama hedefleri tanımlanmıştır.
.
Dördüncü Paydaş Toplantısı: Bölgenin problemlerini azaltmaya, ideal ve uygulama hedeflerine ulaşmaya yönelik eylemler (kim, nerede, nasıl) tanımlanmıştır.
.
Beşinci Paydaş Toplantısı: Hazırlanan Yönetim Planının sunumunu ve ilgili paydaşların plan üzerinde geri bildirimlerinin alındığı ve Uzungöl ÖÇK bölgesinin Yönetim Planının sonuçlandırıldığı aşamadır.
.
2010 yılında Karasal Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi ile Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Değerler Araştırması sonuçları ile paydaş toplantı sonuçları birleştirilerek alanın vizyonu, ideal hedefler, uygulama hedefleri ve faaliyetler ile faaliyet planı hazırlanmıştır.
.
Taraflarca Uzungöl ÖÇK bölgesinin 20 yıllık vizyonu;
.
“Doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği korunmuş; tarihi ve kültürel değerleri ve mimari kimliğiyle markalaşmış, doğayla uyumlu sürdürülebilir turizm ve ekolojik tarım gelirleriyle yaşam standardı yükseltilmiş, çevre bilinci yüksek insanların yaşadığı, Dünya’da ve Türkiye’de tanınmış bir Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi” dir
.
Tanımlanan vizyona ulaşmak için altı adet İdeal Hedef belirlenmiştir.
.
İdeal Hedef 1: Özel çevre koruma bölgesinin etkin yönetimini sağlayacak bir yönetim modelinin oluşturulması.
.
İdeal Hedef 2: Alt ölçekli planlama çalışmalarının etkinleştirilmesi.
.
İdeal Hedef 3: Yaşam standardının yükseltilmesi .
.
İdeal Hedef 4: Biyolojik çeşitliliğin korunmasında sürekliliğin sağlanması
.
İdeal Hedef 5: Mevcut gelir kaynaklarının verimli hale getirilmesi ve öçk bölgesinde adil dağılımının sağlanması.
.
İdeal Hedef 6: Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması.
.
İdeal Hedeflere ulaşmak için 24 adet uygulama hedefi, uygulama hedeflerine ulaşmak için 110 faaliyet belirlenmiştir.
.
Belirlenen uygulama hedefleri ve faaliyetler ile, Bölgenin sürdürülebilir yönetilmesine ilişkin bütüncül yaklaşımda sağlanmıştır.
.
Yönetim planının uygulanması için finansal kaynaklar; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Bütçesi, diğer kamu kurumlarının kendi mevzuatları ile ilgili Uzungöl deki faaliyetlerine yönelik bütçeleri, yerel yönetim bütçesi ile hibe proje bütçelerinin kaynaklarından yararlanma hedeflenmektedir.