Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

ANKARA, ÇANKIRI, KIRIKKALE, KASTAMONU, ÇORUM, BOLU, KARABÜK, ZONGULDAK VE BARTIN İLLERI DOĞAL SIT ALANLARININ EKOLOJIK TEMELLI BILIMSEL ARAŞTIRMA PROJESI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

06 Şubat 2015
Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Kastamonu, Çorum, Bolu, Karabük, Zonguldak ve Bartın İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi eğitim ve bilgilendirme toplantısı 04-03.02.2015 tarihleri arasında yaklaşık 70 kişilik bir katılımla Ankara’da gerçekleştirildi.
 
Açılış konuşmasında, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Osman ÖZTÜRK Dünyada ve Türkiye’de korunan alanlar hakkında bilgi vererek “Bir alanı neden ve nasıl koruyoruz?” sorusuna bilinçli cevap verilmesi gerektiğini söyledi. Eskiden tümden gelim sistemiyle hareket edilirken şimdi kaynak değerlerin tespiti ile birlikte tüme varım yöntemi kullanılarak korunan alanların bilimsel verilere dayandığını belirtti. Ayrıca üniversite hocalarının çalışmalarından övgüyle bahsederek onlara çok iş düştüğü dile getirdi.
         AnkaraSürmeli Otelinde yapılan toplantıda; projeye ilişkin genel bilgiler, projeye konu edilen sit alanlarının mevcut durumu ve veri tabanı çalışmaları konularını Peyzaj Yüksek Mimar Rabia Nurhan DÜNDAR anlattı.
Ekolog Doç. Dr. Ferhat MATUR çalışma alanının ekolojik değerlendirmesini yaparak endemik ve kritik tür tanımı yanında anahtar türlerin de öneminden bahsetti.
Yrd. Doç. Dr. Tarkan YORULMAZ çalışma alanının memeliler açısından değerlendirmesini yaparak memeli uzmanlarının görev tanımlarından bahsetti.
Projeye konu edilen doğal sit alanlarının ornitofauna hususundaki genel görünümünü özel durumundan dolayı toplantıya katılamayan Sedat İNAK yerine Rabia Nurhan DÜNDAR anlattı.
Son olarak Biyolog Bilal ŞAHİN projeye konu doğal sit alanlarının botanik açısından incelenmesi hususunda bilgilendirme yaptı.
Çalışmanın 2. gününde ilk olarak Gölbaşı Tuluntaş Mağarası ziyaret edildi. İçerde yaşayan yarasa türleri ve ortamın doğal jeolojik yapısı hakkında bilgi verildi. İsteyen katılımcılar mağara içerisine girerek incelemelerde bulundu.
İkinci inceleme alanı olan Eymir Gölü’nde ise ortamın bir sulak alan olması nedeniyle doğal sit değerlendirmeleri açısından önemine vurgu yapılarak, sulak alanda yaşayan/konaklayan kuş türleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca gölün etrafındaki ekosistemde yaşayan bitkiler hakkında da değerlendirilmelerde bulunuldu.
Son olarak Ankara’da kalıntı orman olarak tabir edilen Beynam Ormanları’na gidilerek, ormanın doğal bitki örtüsü, karaçamların yayılımları vb. açılardan doğal sit alanı değerlendirmeleri yapılarak Genel Müdür Yardımcısı Sayın Osman ÖZTÜRK’ün kapanış konuşması ile çalışmaya son verildi. 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır