DOĞAL SİT ALANLARININ EKOLOJİK TEMELLİ BİLİMSEL ARAŞTIRMASI PROJE ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
27 Ocak 2015
İstanbul’dan sonra Muğla İli Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırması Projesi Eğitim ve Bilgilendirme toplantısı Muğla ilinde gerçekleştirildi.
21-23 Ocak 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim toplantısının açılış konuşmasını Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Sayın Osman İYİMAYA ve ardından Muğla Valisi Sayın Amir ÇİÇEK yaptı.
Sayın Osman İYİMAYA; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün kuruluşu, görevleri, Muğla ilinin doğal sit alanları ve bu alanların bilimsel verilerle değerlendirilmesine dikkat çekerek kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları hakkında bilgi verdi.
Ayrıca Ulusal ve Uluslararası Mevzuatları göz önünde bulundurularak, doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesinde yol haritası olacak kriter belirleme çalışmalarında Teknik Esasların önemini vurguladı.
Muğla Valisi Sayın Amir ÇİÇEK Muğla bölgesinde böyle bir proje başlattığı için Bakanlığımıza teşekkür etti. Doğal sit alanlarının önemine değindikten sonra, çevre koruma bilincinin tüm hedef kitlelere verilmesi gerektiği, sürdürülebilir kullanımın ve yaşatarak kullanmanın öneminden bahsetti.
Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırması Projesi Eğitim ve Bilgilendirme toplantısında proje ekibinde yer alan Umut CIRIK, Muğla İli Doğal Sit Alanlarının tanıtımını yaptı.
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Hayri DUMAN proje hakkında genel bilgi verdi ve Doğal Sit Alanları Flora Çalışmalarına değindi.
Prof. Dr. Abdullah HASBENLİ Karasal Fauna konusunda, Prof. Dr. Murat BİLECENOĞLU Doğal Sit Alanları Sucul Fauna konusunda (Denizel Biyolojik Çeşitlilik) yapılan çalışmaları anlattı.
İçsu Balıkları konusunda Yrd. Doç. Dr. S. Cevher ÖZEREN, Ekosistem Yaklaşımı ve Analizi konusunda Prof. Dr. Selim Sualp ÇAĞLAR, Jeoloji Çalışmaları konusunda Doç. Dr. Hakan NEFESLİOĞLU bilgi verdi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyon üyeleri, Muğla İl Müdürlüğü personeli, akademisyenler, Genel Müdürlüğümüz çalışanları ile birlikte yaklaşık 80 kişinin katılım sağladığı toplantının ikinci günü 3 ayrı doğal sit alanında arazi çalışması yapıldı.
Toplantının üçüncü ve son gününde Prof. Dr.Zafer AYAŞ şimdiye kadar yapılan tüm çalışmaları özetleyerek sonraki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Genel Müdür Yardımcısı Sayın Osman ÖZTÜRK’ün genel değerlendirmeyi de içine alan kapanış konuşmasıyla toplantı sona erdi.