Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

Deniz Kaplumbağaları Bilgilendirme ve Rehabilitasyon Merkezi Faaliyetleri

Deniz Kaplumbağaları Bilgilendirme ve Rehabilitasyon Merkezi Faaliyetleri
DENİZ KAPLUMBAĞALARI
BİLGİLENDİRME VE REHABİLİTASYON
MERKEZİ FAALİYETLERİ
 
 

 


Proje süresi: 2008 yılı itibari ile sürekli olarak çalışmalar yürütülmektedir.
Proje yürütücüleri:
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Dalyan Belediyesi
Pamukkale Üniversitesi
 
Projenin amacı: Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesindeki İztuzu Kumsal Alanında, önceki yıllarda başlatılan deniz kaplumbağaları (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) popülasyon izleme çalışmalarının üreme periyodu içinde devam ettirilmesi, bölgelerin turizm ve deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olarak örtüşmesinden kaynaklanan sorunlarının aşılması için yerel halk, ziyaretçi ve turizm yatırımcılarının eğitim ve bilinçlendirme yolu ile koruma faaliyetlerine iştirakinin sağlanarak yönlendirilmesi, ayrıca İztuzu Kumsalındaki araştırma, kurtarma, rehabilitasyon ve bilgilendirme merkezinde yaralı Deniz Kaplumbağalarına gerekli müdahalenin yapılarak, doğal ortamlarına kavuşturulması ve merkeze gelen ziyaretçilerin bilgilendirilmesidir. 

Dalyan Kumsalı (Ortaca, Muğla)’nda Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) 2008 yılı içerinde çalışmalarına başlamış ve bu çalışmalar 2009 yılında resmiyet kazanmıştır.

2008 yılında 2 yaralı kaplumbağa, 2009 yılında ise 12 toplam yaralı kaplumbağa merkeze gelmiştir. 2010 yılın içerinde şu ana kadar toplam 12 adet deniz kaplumbağası ulaşmış ve böylece toplam yaralı kaplumbağa sayısı 26 olmuştur. Bunlardan toplam 17 adeti iyileştirilerek tekrar doğaya bırakılmış, maalesef toplam 7 adeti ise ölmüştür. Halen Merkezde 3 adet deniz kaplumbağası (2 Caretta, 1 Che-lonia) bakım altındadır. Merkeze gelen kaplumbağalardan 19 adeti Muğla ili sınırları içinden (Bodrum, Fethiye arasından) olup, 5 adeti Antalya ilinden (Kaş, Kemer ve Belek bölgelerinden) ve 1 adeti de Mersin bölgesinden gelmiştir. Bu kaplumbağaların çoğunluğu 21 adet Caretta caretta (iribaş deniz kaplumbağası), 5 adeti de Chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türüne aittir.
 
                                

 
 
Ayrıca 2010 yılı içerisinde bu kumsalda yuva yapan bir dişi iribaş deniz kaplumbağası ile İtalya’dan getirilen bir adet yeşil deniz kaplumbağası da uydu cihazı takılarak Akdeniz’de göç yolları takip edilmektedir.

Kumsaldaki koruma ve izleme çalışmaları yanında, bilgilendirme çalışmaları da devam etmiştir. Yerel halktan da katılan gönüllüler ve projede görev alan görevlilerce bilgilendirme çalışmaları kumsaldaki bilgilendirme ofislerinde ve DEKAMER’de yapılmıştır ve yaklaşık 30.000 kişiye birebir bilgi verilmiştir.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır