Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

DENİZ KAPLUMBAĞALARI POPÜLASYONLARININ KORUNMASI VE İZLENMESİ PROJESİ TAMAMLANDI

20 Ocak 2014
2013 YILI DENİZ KAPLUMBAĞALARI POPÜLASYONLARININ KORUNMASI VE İZLENMESİ PROJESİ 5 ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ KUMSAL ALANINDA TAMAMLANDI
 
 
Dünya denizlerinde yaşayan deniz kaplumbağası türlerinin hepsi yayılış alanlarının tamamında veya önemli bir bölümünde nesli yok olma tehlikesinde olan "Tehlike Altındaki Türler" ya da yakın gelecekte muhtemelen tehlike altında olacak "Tehdit Altındaki Türler" kategorisinde bulunmaktadır. Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listede Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde düzenli olarak yuva yapan iki tür Chelonia mydas ve Caretta caretta "tehlike altında" olan hayvanlar olarak tanımlanmaktadır, Chelonia mydas’ın Akdeniz popülasyonu ise kritik derecede tehlike altında olarak belirtilmiştir.
 
Avrupa Doğal Hayatı ve Doğal Ortamların Korunmasına ilişkin "Bern Sözleşmesi", Avrupa Ekonomik Topluluğu ve 19 ülke tarafından 1982'de imzalanmış ve bu sözleşme Türkiye'de 1984 yılında yürürlüğe girmiştir. Sözleşmeyi imzalayan taraflar, doğal flora ve aralarında deniz kaplumbağalarının da bulunduğu fauna popülasyonlarını korumak ve göçmen olarak gelen tehlike altındaki türler de dahil olmak üzere tüm hayvanların korunmasına ilişkin özel bir çaba sarf etmekle yükümlüdür.
 
Barcelona Sözleşmesi ve eki Protokoller ile Bern Sözleşmesi Türk Hükümeti tarafından da imzalanmıştır. T.C. Anayasası'nın antlaşmalarla ilgili 90. maddesi uyarınca "usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletler arası antlaşmalar kanun hükmündedir". Dolayısıyla taraf olduğumuz diğer antlaşma ve protokoller gibi bu sözleşmeler de ulusal mevzuatımızın bir parçasıdır.
 
Caretta caretta ve Chelonia mydas Akdeniz kıyılarında düzenli olarak yuvalayan iki tür deniz kaplumbağasıdır. Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata ve Lepidochelys kempii ise Akdeniz havzasında gözlenen ancak düzenli yuvalamaları saptanamamış diğer deniz kaplumbağalarıdır. Akdeniz’deki Chelonia mydas'ın önemli yuvalama alanları esas olarak Türkiye'nin doğu Akdeniz sahilleri ve Kıbrıs’ta bulunmakta, Caretta caretta yuvalamaları ise Yunanistan ve Türkiye'de, düşük oranda da Kıbrıs'ta gerçekleşmektedir. Bu nedenle Türkiye, Akdeniz'deki deniz kaplumbağası popülasyonlarının geleceği için önemli bir sorumluluk taşımaktadır.
 
Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüzce yürütülen “Nesli Tehdit ve Tehlike Altındaki Tür ve Habitatların Korunması Projesi, Deniz ve Nil Kaplumbağası Popülasyonlarının Korunması ve İzlenmesi çalışmalarının 2013 yılı üreme periyodu içinde devam ettirilmesi, bölgelerin turizm ve deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olarak örtüşmesinden kaynaklanan sorunlarının aşılması için yerel halk, ziyaretçi ve turizm yatırımcılarının eğitim ve bilinçlendirme yolu ile koruma faaliyetlerine katılımlarının sağlanması ve yönlendirilmesi amacıyla Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Belek, Patara ve Göksu Özel Çevre Koruma Bölgeleri Kumsal Alanlarında Deniz ve Nil Kaplumbağası Popülasyonlarının Korunması ve İzlenmesi projesini gerçekleştirmiş olup kumsallara ilişkin yuva çıkışları aşağıda verilmiştir.

 
Belek Kumsalı
Fethiye Kumsalı
Köyceğiz-Dalyan
Patara Kumsalı
Göksu Deltası
Toplam Çıkış
1.119
258
1.339
826
361
Yuvasız(İz) Çıkış
353
154
522
587
153
Yuvalı Çıkış
766
104
817
239
208
Markalanan Birey
24
12
106
10
23
Denize Ulaşan Yavru Sayısı
27.714
5.553
25.024
6.335
8.909
 

 

 

 

                                             

                                             

                                    

                                                      

                                                     

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır