Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

GÖKOVA VE DATÇA BOZBURUN'DA BALIK POPÜLASYONLARININ İZLENMESİ PROJESİ TAMAMLANDI

21 Ocak 2014
Gökova ÖÇKB’de Belirlenen Balıkçılığa Kısıtlı Alanlar ile Datça-Bozburun ÖÇKB’deki Selimiye ve Orhaniye Koylarında Balık Populasyonlarının İzlenmesi Projesi
Gökova ÖÇKB’de Belirlenen Balıkçılığa Kısıtlı Alanlar ile Datça-Bozburun ÖÇKB’deki Selimiye ve Orhaniye Koylarında Balık Populasyonlarının İzlenmesi Projesi 2011 yılında başlamış olup, 2013 yılında tamamlanmıştır.
Proje kapsamında, Gökova Körfezi ve Datça-Bozburun ÖÇKB’deki balık popülasyonlarının biyo-ekolojileri çalışılmış, balıkçılığa kısıtlı ve serbest alanlar arasında özellikle geleceğe dönük karşılaştırma ve yorumlar yapmaya yarayacak veriler toplanmıştır. Balık popülasyonlarının yanı sıra, balıkçılığa kısıtlanan alanların genel olarak doğal yapıları ve ayrıntılı habitat özellikleri de tespit edilip, coğrafi bilgi sisteminde kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlarla çalışılan alanlardaki habitat ve fasiyesler haritalanmıştır. Bu tespitlerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak, SCUBA dalışlar yapılarak sualtı görsel sayım teknikleri uygulanmış ve sualtından görüntülü kayıtlar da alınmıştır. Habitatlardaki balık türleri ile hedef ve hedef dışı türler benzerlik indeksleri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca balıkçılık çalışmalarında bulunan bazı türlerin sistematik açıdan değerlendirilmesine yönelik laboratuvar çalışmaları da yapılmıştır.
Bunların yanı sıra, fiziksel parametreler, bölgedeki uygun teknelerden birine taşınabilen ekipmanların yerleştirilmesi ile yerinde gerçekleştirilmiştir. Deniz suyu sıcaklığı, tuzluluğu, seki derinliği ve çözünmüş oksijen horizontal ve vertikal olarak belirli aralıklarla ölçülerek değerlendirmeye alınmıştır. Geçici ve sürekli tatlı su giriş noktaları belirlenerek benzer ölçümler bu noktalarda da yapılmıştır.
Sonuç olarak proje kapsamında ölçümü gerçekleştirilen fiziksel parametreler açısından Gökova Körfezi iyi su kalitesine sahiptir. Gökova'daki 6 balıkçılığa kısıtlı alanda bilgilendirici tabelalar ile alan sınırlarını belirleyen direkler dikilerek bu alanların görünürlüğü arttırılması balıkçılık denetlemesi açısından olumlu bir girişim olmuştur.
Sualtı gözlem sayımı çalışmalarında elde edilen verilere göre, balıkçılık yasağından sonra özellikle bölgedeki habitatlarda daimi olarak barınan türler üzerinde yapılan gözlemlere dayanarak birey sayısında artış olduğu gözlemlenmiştir. Bölgeler arası farklılıkların da olduğu belirlenmiştir. Tür sayısındaki artışın, Çamlıköy, Boncuk ve İngiliz Limanı’nda diğerlerine oranla daha hızlı olduğu belirlenmiştir. Örnek olarak Akyaka, Akbük ve Bördübet’deki artışın diğer bölgelerdeki seviyeye ulaşamamış olması yasakların uygulanması konusunda yeterince başarılı olunamadığının göstergesi olabileceği tahmin edilmiştir.
Proje sonucunda sürdürülebilir balıkçılığın temeli olan ve balıkçılık aktivitelerinin ekolojik, ekonomik ve sosyal yönleri ile değerlendirildiği, koruma temelli “Gökova Bütünleşik Balıkçılık Yönetimi Planı” hazırlanması öngörülmektedir.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır