Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

DENİZ KAPLUMBAĞALARINI ARAŞTIRMA, KORUMA VE İZLEME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

03 Haziran 2015
               Genel Müdürlüğümüz görev ve sorumluluğundaki korunan alanlarda; nesli tehlikede, tehlikeye düşebilir bitki ve hayvan türlerinin bulundukları bölgelerdeki popülasyonların tespit edilmesi, bunlara yönelik tehditlerin belirlenmesi ve korunmalarına yönelik çalışmalar devam ediyor.
 
               Özel Çevre Koruma Bölgeleri kumsal alanlarında her yıl bilimsel amaçlı yapılan çalışmalarda, yuvalama periyodu olan Mayıs-Ekim ayları içerisinde deniz kaplumbağalarını olumsuz yönde etkileyen faaliyetlerin en aza indirilebilmesi, önceki yıllarda başlatılan popülasyon izleme çalışmalarının devamlılığını sağlayarak; koruma-kullanma dengesi içerisinde alınması gereken tedbirlerin uygulanması, bölgede turizm faaliyetlerinin ve deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı ile örtüşmesinden kaynaklanan sorunların eğitim ve bilinçlendirme yoluyla aşılmasını sağlamak amacıyla, sürekli izleme çalışmaları yürütülmektedir.
 
                Söz konusu araştırma, koruma ve izleme faaliyetleri ile ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamındaki eylem planlarının yerine getirilmesi amacıyla yapılan bu çalışmalar için 2010-2015 yılları arasında 1.375.000 TL katkı yapılmıştır.
 
                Özel Çevre Koruma Bölgeleri kumsal alanlarında 2014 yılı yuvalama periyodunda yapılan popülasyon izleme çalışmaları kapsamında Belek, Patara, Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan ve Göksu Deltası kumsal alanlarında 1704 yuvaya ait 116.832 yumurta sayımı gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca Genel Müdürlüğümüz ana organizasyonunda yaklaşık 100 ülkeden 1000 kişinin katılımıyla Nisan 2015’de Muğla Dalaman Sarıgerme’de uluslararası deniz kaplumbağaları sempozyumu gerçekleştirilmiştir.
 
                Genel Müdürlüğümüzün desteklediği, DEKAMER tarafından yürütülen çalışmalarda 2014 yılı içerisinde 19 yaralı deniz kaplumbağası tedavi altına alınmıştır. Tedavi edilen veya yuvalama sonrasında denize dönen deniz kaplumbağalarının beslenme, kışlama ve yuvalama alanlarına ait veri elde edilmesi amaçlı uydu izleme cihazları ile takibi 2010 yılından bu güne devam etmektedir.
 
                Her yıl akademisyenler eşliğinde yapılan bilimsel çalışmalarda, ülkemizin çeşitli yerlerinden ve yurtdışından gelen öğrenciler ve bölgeleri ziyarete gelen ziyaretçiler deniz kaplumbağalarının korunması ve doğa koruma konularında bilgilendirilmektedir. Çalışmalar 2015 yılı yuvalama periyodunda da devam etmektedir.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır