ECRAN PROJESİ ÇEK CUMHURİYETİ ÇALIŞMALARI YAPILDI
04 Haziran 2015
Aday ülkelerin Avrupa Birliğine üyelik sürecinde "Katılım için Bölgesel Çevre Ağı - RENA" programının devamı niteliğinde olan "Çevre ve İklim Bölgesel Katılım Ağı - ECRAN" (Environment and Climate Regional Accession Network) Projesi, 01 Ekim 2013 tarihinde başlatılmıştır. Projenin amacı; Avrupa Birliğine aday ülkeleri arasında çevre ve iklim konularında yapılan çalışmalardaki bölgesel işbirliğini güçlendirmektir. Proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmekte olup, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, eski Yugoslav Cumhuriyeti, Türkiye ve İzlanda’yı kapsamaktadır.
Doğa Koruma Çalışma Grubunun İlk Yıllık Toplantısı 10 Aralık 2013 tarihinde, Karadağ’ın Podgoritsa kentinde gerçekleştirilmiştir. Türkiye adına Bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını koruma Genel Müdürlüğü) katılım sağlanan toplantıda Natura 2000 Ağı ile ilgili çalışmaların projede en önemli yeri oluşturacağı belirtilmiştir. Diğer programlardan farklı olarak bu çalışmalarda bizzat sahada uygulamaların esas alınacağını ve bu çalışmaların Batı Avrupa Ülkeleri tarafından değil, gerek coğrafi ve gerekse kültürel açıdan ortak özellikler taşıyan Balkan Ülkeleri tarafından yürütülecek olmasının önemi vurgulanmıştır. Toplantıda Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi aday olarak önerilmiş ve ECRAN sekretaryası tarafından pilot alan olarak kabul edilmiştir.
ECRAN Doğa çalışma Grubu Koordinatörlüğü tarafından 25-28 Mayıs 2015 tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti’nde örnek Natura 2000 alanlarına ve milli parklara düzenlenecek olan arazi incelemesine Genel Müdürlüğümüz adına Doğal Sit Alanları Şube Müdürü Ümit TURAN, Biyolog Gözde REŞBER, Jeoloji Y. Mühendisi Ahmet OĞUZ ve Biyolog Özlem AKSOY tarafından katılım sağlanmıştır. Bu örnek arazi inceleme çalışmasına Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Sırbistan’dan kamu kurumlarından doğa koruma uzmanlarından toplam 20 kişi katılım sağlamıştır.
Genel Müdürlüğümüz teknik personeli ve idari personelince yapılan incelemeler ve karşılıklı görüş alışverişleriyle ulusal mevzuatımız kapsamında yer alan koruma alanlarımızın genel durumu ve AB mevzuatı ile korunan bu koruma alanları ile benzer ve farklı yönleri tartışılarak tespit edilmiştir. Yapılan yerinde inceleme ve tartışma çalışmalarıyla Genel Müdürlüğümüzün proje ortağı olduğu ECRAN-NATURA 2000 Ağı Projesi kapsamında Doğa Koruma Çalışma Grubu içerisinde yapacağımız ulusal katkı ve proje ilerleme süreci sağlıklı bir şekilde yürütülecektir.