Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

ECRAN PROJESİ ÇALIŞTAYI 27-28 EKİM 2015 TARİHLERİ ARASINDA ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

04 Kasım 2015

                ECRAN-NATURA 2000 Ağı Uzman Görevlendirme Oturumu 25-27 Haziran 2014 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüz ev sahipliğinde gerçekleştirilmişti. Toplantıda, ECRAN-NATURA 2000 Ağı Projesi (ECRAN – Çevre ve İklim Bölgesel Katılım Ağı) kapsamında izlenecek yol haritası ve metodoloji ele alınmış, ayrıca projenin odak noktası olarak Genel Müdürlüğümüz sekretarya sorumluluğunu üstlenmişti.

 

             Söz konusu projede; Türkiye’den örnek alan olarak seçilen Tuz Gölü’nün ÖÇKB’nin kuzeybatısında bulunan bölgeye (Konya İli Kulu İlçesi civarı), bu koruma bölgesinin bir Natura 2000 alanı olması durumunda muhatap olacağı Appropriate Assessment (Uygunluk Değerlendirmesi) metodu ile nasıl değerlendirileceği amaçlanmıştır.

 

            Bir arazi çalışması özelinde elde edilen veriler ile birlikte Tuz Gölü ÖÇKB içerisinde yapılmak istenen bir faaliyetin “bu örnek alan AB statüsünde korunan bir Natura 2000 alanı olsa idi nasıl değerlendirilirdi” sorusunun karşılığını bulmak ve Uygunluk Değerlendirmesi (Appropriate Assessment) yöntemini anlatmak amacıyla 27-28 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da bir çalıştay düzenlendi.

 

               ECRAN (Çevre ve İklim Bölgesel Katılım Ağı) Doğa Çalışma Grubu Yöneticisi Mr. Peter ROTH açılış konulmasıyla başlayan çalıştayda, Mr. ROTH Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projenin içeriği hakkında genel bilgi verdi. Daha sonra söz alan Genel Müdür Yardımcımız Sayın Osman ÖZTÜRK, AB Müktesebatı uyarınca ülkemiz için yeni bir koruma statüsü olan Natura 2000 Korunan Alanlar Ağının bu proje vasıtasıyla uygulamalar ile ilgili tarafımıza fikir verdiğini ve ülkemizin biyolojik çeşitlilik yönünden çok zengin olduğunu, bölgenin flora ve fauna ile kuşlar açısında önemine değinip var olan koruma statülerinden bahsetti. Bir Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Tuz Gölü’nde tuza dayanıklı türlerin ulusal mevzuat gereği hem Özel Çevre Koruma Bölgesi hem Doğal Sit hem de UNESCO Doğal Miras Alanları geçici aday listesinde yer alması bakımından bir çok koruma statüsünün olduğunu vurguladı.

 

              Program akışında Mr ROTH, ilk yapılan çalıştayı hatırlatarak temel konulardan olan Kuş ve Habitat Direktiflerinden bahsetti. Bir alanın Natura 2000 olması için temel kuralın o yerin “özel alan” olması gerektiğini ve bunun adım adım oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca Projenin yükümlülüklerinden bahsederek alan değerlendirmesinden örnekler verdi.

 

              Mr. Vlastimil KOSTKAN ise programın ikinci yarısında 20-22 Nisan 2015 tarihlerinde Tuz Gölü ÖÇKB içerisinde çeşitli noktalarda gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda elde edilen verileri değerlendirerek, örnek bir faaliyet talebinin bölgenin Natura 2000 Ağı kapsamında olması durumunda nasıl değerlendirilmesi gerektiği ile ilgili yöntemi paylaştı. Programın devamında katılımcıların soru ve cevapları ile çalıştay interaktif bir şekilde tamamlandı.

 

                Çalıştayın ikinci gününde ise bir önceki gün Mr. Vlastimil KOSTKAN’ın örnek çalışma üzerinden sunduğu yöntem kullanılarak çalışma grupları tarafından kendilerine verilen örnek vaka değerlendirmeleri gerçekleştirildi.

 

              Söz konusu çalıştaya Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar ile proje üyesi ülkelerden Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Sırbistan’dan gelen teknik uzmanlar ile birlikte 43 kişi katılım sağladı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır