Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

NESLİ TEHDİT VE TEHLİKE ALTINDA OLAN TÜRLERİ YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

24 Kasım 2015

 Avrupa Doğal Hayatı ve Doğal Ortamların Korunmasına ilişkin "Bern Sözleşmesi", Avrupa Ekonomik Topluluğu ve 19 ülke tarafından 1982'de imzalanmış ve bu sözleşme Türkiye'de 1984 yılında yürürlüğe girmiştir. Sözleşmeyi imzalayan taraflar, doğal flora ve aralarında deniz kaplumbağalarının da bulunduğu fauna popülasyonlarını korumak ve göçmen olarak gelen tehlike altındaki türler de dahil olmak üzere tüm hayvanların korunmasına ilişkin özel bir çaba sarf etmekle yükümlüdür.

Akdeniz Eylem Planı (AEP), taraf olan ülkelerce 1989 yılında "Akdeniz'deki Deniz Kaplumbağalarının Korunması İçin Eylem Planı" adı altında bir eylem planı kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

Ülkemizde deniz kaplumbağalarını koruma ve izleme çalışmaları 1989 yılından beri düzenli olarak yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde deniz kaplumbağalarının yuva sayılarında önemli artışlar sağlanmıştır.

Bu kapsamda, Beş bölgede ( Köyceğiz –Dalyan, Fethiye –Göcek, Patara, Belek, Göksu Özel Çevre Koruma Bölgeleri ) Genel Müdürlüğümüz ( Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ) tarafından 2015 yılı içerinde yürütülen deniz kaplumbağaları ( Caretta caretta, Chelonia mydas ) ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) koruma ve izleme çalışmaları sonucunda;
Toplam yuva sayısı ( Caretta caretta): 1648 olup (156 –Göksu ÖÇKB, 704-Belek ÖÇKB, 161- Fethiye-Göcek ÖÇKB, 195- Patara ÖÇKB, 432- Köyceğiz-Dalyan ÖÇKB ), 1317 Yuvadan yavru çıkışı gerçekleşmiş, 337 yuva ise predasyona uğramıştır. Ana predatör olarak; Tilki, Çakal, Yengeç, Martı tespit edilmiştir.

Bu yuvalardan, 70663 adet yavru çıkışı olmuş, bu yavrulardan; 68140 adeti denize ulaşmıştır ( 2014 yılında denize ulaşan yavru sayısı: 56522 ). Yapılan çalışmalar çerçevesinde 129 kaplumbağa markalanmıştır.

Dalyan kumsalında Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ inde (DEKAMER) bu yıl içerisinde bakım ve tedavisi yapılan 28 deniz kaplumbağasının 12 si denize bırakılmış olup, 13’ü ölmüş ve 3’ü ise bakım altındadır. Geçmiş yıllarda merkezde tedavisi devam eden 4 kaplumbağa ile toplam bakım altındaki yaralı birey sayısı şu an 7’dir. 5 deniz kaplumbağasına ise uydu takip cihazı takılarak denize gönderilmiştir.

Bakanlığımızın (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü), Deniz kaplumbağalarına yönelik olarak sürdürdüğü koruma ve izleme faaliyetleri önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır