Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

Köyceğiz - Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi Kara Semenderi Koruma ve İzleme Projesi

Köyceğiz - Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi Kara Semenderi Koruma ve İzleme Projesi

                                                                                                         KÖYCEĞİZ-DALYAN

                                                                                                  ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ

KARA SEMENDERİ KORUMA VE İZLEME PROJESİ
 
 
 
 



Proje süresi: 

Proje başlangıcı:Şubat 2010

Proje bitişi: Temmuz 2010 (150 takvim günüdür).

Proje yürütücüsü: Ankara İleri Teknoloji Yatırımları A.Ş.

 
Projenin Amacı: Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi bulunan nesli tehdit ve tahlike altında bir tür olan  Kara semenderi (Lycıasalamandra fazılae) ilgili Koruma biyolojisi (Conservation biology) ve Ekosistem yönetimine (Ecosystem management) yönelik Kara semenderi Eylem Planının hazırlanması amaçlanmaktadır.

Proje Çıktıları:
Araştırma bölgesindeki Göcek Kara Semenderinin tespiti, habi-tat tercihleri ve yayılışları hakkında daha güncel bilgiler elde edilmesi amacıyla Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında arazi tarama çalışmaları yapılmıştır.

BULGULAR

      L.fazilae
bireyleri Şubat ayı ile Mayıs ayının sonuna kadar olan zamanda oldukça bol bulunurlar. Özellikle yağmur sonrası, nemli ormanlık ve makilik alanları tercih ederler. Geceleri hava karardıktan sonra beslenmek ve üremek amacıyla dışarı çıkarlar. Büyük taş altları, kaya yarıkları toprakla karışık küçük taş yığınları arasına gizlenirler.
 
 
      
      Türün temel besinlerini örümcekler ve küçük karasal böcekler oluşturur. Bu bakımdan bakıldığında bu türün ekosistemde üreme potansiyeli yüksek olan omurgasız hayvan türlerini yiyerek ekolojik dengenin korunmasına yardımcı olduğu görülmektedir.
          
                                                                         
 
 
        
       
      Hayvanların doğal ortamlarında yapılan yuva bağımlılığı ile ilgili çalışmalar 1999 yılında Gökbel Köyü’nde başlamıştır. Bu alanda yakalanan örneklerin karın bölgelerine tüm yaşamları boyunca kalacak olan bir cip yerleştirilmiştir.
      
      Hayvanların yaş tayini için en uzun ön parmaktan 1-2 cm boyunda parmak örneği alınmıştır. Bu sırada hayvanın vücut ölçüleri ile ilgili ölçümler alınmıştır.

Tehditler Ve Koruma İçin Çözüm Önerileri: L.fazilae türü, yaşam alanlarının hızla azalması, tarımsal ilaç kullanımı ve habitatlarının turistik amaçlarla tahrip edilmesi gibi nedenlerle tehdit altındadır. Köyceğiz ve civarı bölgelerde bu semender türünün izlenmesi ve korunması türün neslinin devamında oldukça büyük önem arz etmektedir.
 
Türün korunmasına yönelik bir eylem planı hazırlanmıştır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır