Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail BOZ, Balıkesir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Kadir KANDEMİR, Mar-Çayır ve Mar-Pina Projelerinin yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa SARI ve çalışma ekibi, Bakanlığımız Merkez Teşkilatı ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan İl Müdürlüklerinin personelleri ile kurum ve kuruluşlardan katılımcıların yer aldığı Mar-Çayır Sonuç Toplantısı ve Mar-Pina 1.Yıl Sonuç Toplantısı Balıkesir ili Bandırma ilçesinde yapılmıştır. Marmara Denizi ekosistemini iyileştirme ve deniz çayırları ile pina popülasyonlarının korunmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA projeleri, müsilaj başta olmak üzere çevresel baskılar nedeniyle zarar gören Marmara Denizi'nin ekolojik sağlığını geri kazanmasına katkı sunmayı hedeflemiştir.
Dr. H. Abdullah UÇAN
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah UÇAN tarafından, MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA projelerinin, Marmara Denizi Eylem Planı’na ek olarak, deniz ekosisteminin restorasyonuna ve rehabilitasyonuna büyük oranda katkı sağlayacağı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü olarak bölgenin eşsiz yaşamsal döngüsünün devamını sağlamak adına yürütülen bilimsel çalışmalara önümüzdeki yıllarda da devam edileceği her fırsatta vurgulanmaktadır.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa SARI yürütücülüğündeki projeler, 5 farklı üniversiteden 10 akademisyeni bir araya getirerek çok disiplinli bir yaklaşımla yürütülmüştür. Marmara Denizi, Boğazlar ve Adalar dahil olmak üzere 1300 km kıyı şeridindeki 229 istasyonda 300’den fazla dalış yapılarak sualtı tarama ve görsel sayım metodlarıyla taranmıştır. Deniz çayırları ve pina popülasyonlarının mekansal dağılımı, yoğunluğu ve ekolojik durumlarına dair geniş kapsamlı ve coğrafi bilgi sistemi (CBS) tabanlı veriler oluşturulmuştur.
Dr. Beyhan OKTAR Prof. Dr. Mustafa SARI
Toplantının ilk günü, projelerin yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa SARI tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlamıştır. Yapılan sunumlarda, tamamlanan MAR-ÇAYIR Projesi ile, her bir deniz çayırı türünün dağılım alanlarının, yoğunluklarının, kapladıkları alanların belirlendiği, CBS tabanlı haritaların oluşturulduğu, karasal ve çevresel baskıların ortaya konulduğu, deniz çayırlarının fenolojik özellikleri, epifit yoğunluğu analizleriyle maruz kaldıkları baskıların ve diğer etkilerin ortaya konulduğu, korumaya yönelik koruma stratejilerinin geliştirildiği, deniz ekosisteminin desteklenmesi amacıyla pilot bir alanda transplantasyon çalışmalarının yapıldığı ve izleme çalışmalarına altlık teşkil etmek üzere üç adet hassas ekolojik izleme istasyonu belirlendiği anlatılmıştır.
MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA proje bulgularıyla hem deniz çayırı hem pina için koruma stratejileri geliştirilmiş ve Marmara Denizi ekosisteminin bilim temelli yönetimi için güçlü bir bilimsel altlık oluşturulmuştur. Mevcut şartlar altında her iki türün maruz kaldığı baskı ve tehditler belirlenerek gelecekte yapılacaklar, yapılmaması gerekenler ve rehabilite edileceklere ilişkin tespitler ortaya konulmuştur.
Toplantının son gününde Mar-Çayır Projesi kapsamında, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne ait Edincik Altı Mevkiinde bulunan Hüseyin Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi’nde “Deniz Çayırı Transplantasyon Çalışmaları” alanı ziyaret edilmiştir.