Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesinde Kara-Kıyı ve Denizel Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi’’ Kapsamında Sonuç Toplantısı, 25-26 Kasım 2024 Tarihlerinde İstanbul ilinde Gerçekleştirildi

23 Aralik 2024

Proje Genel Koordinatörü İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK, Proje Yürütücüsü (Karasal alan) Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL, İstanbul Üniversitesi’nden Proje Yürütücüsü (Denizel alan) Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL ve çeşitli üniversitelerden projede görev alan diğer akademisyenler, Bakanlığımız Merkez Teşkilatı ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan İl Müdürlüklerinin personellerinin yer aldığı Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesinde Kara-Kıyı ve Denizel Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi Sonuç Toplantısı, 25-26 Kasım 2024 tarihinde İstanbul ilinde yapılmıştır.

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra biyolojik çeşitliliğin (flora-fauna) tespiti, mevcut durumun ortaya konulması, endemik, nadir, nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatların sınıflandırılması, bölgelenmesi, tehditlerinin ve korunmasına esas koruma ve kullanma ilkelerinin belirlenmesi amacıyla 37 akademisyenin çalıştığı 2 yıl süren Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesine 2023 yılının Ocak ayında başlanmıştır.

Projenin;

Denizel alan çalışmaları İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesinde görevli 15 akademisyen tarafından 14 istasyonda,

Kara-Kıyı kısmı çalışmaları ise, Bölge Üniversitelerinde görevli Hidrobiyolog, Ekolog, Memeli Uzmanı, Herpetolog, Botanik Uzmanı, Omurgasız Uzmanı, Ornitolog, Çevre Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Hidrojeoloji Mühendisi, CBS Uzmanı ve İklim Değişikliği Uzmanı meslek disiplininde 22 akademisyen tarafından 90 istasyonda yürütülmüştür.

                                                                              

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah UÇAN tarafından, biyolojik koridor olma özelliği gösteren Türk Boğazlar Sistemi ve Marmara Denizi’nin morfolojik ve coğrafik yapısına bağlı olarak, birçok önemli türe ve aynı zamanda nesli tehdit altında olan bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yaptığı, Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesinde Kara-Kıyı ve Denizel Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesinden elde edilen bilimsel bulguların, Marmara Denizi’mizin sahip olduğu doğal ekosistemini korumak ve bozulmuş habitatlarını yeniden kazanmak için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinde çok önemli olduğu her fırsatta vurgulanmaktadır.

                                                              

                                                           

Toplantının ilk günü, projenin yürütücüsü Prof Dr. Bayram ÖZTÜRK tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlamıştır.

Yapılan sunumlarda, Marmara Denizi ve Türk Boğazlar Sistemi’nin öneminden bahsedilmekle beraber, biyolojik çeşitliliğin, kritik tür ve habitatların tespit edildiği, EUNIS’e göre habitat sınıflama çalışması yapıldığı, alan üzerindeki tehditlerin ortaya konulduğu, korumaya yönelik önlemlerin belirlendiği, deniz ekosistemi için büyük önem taşıyan deniz çayırlarından Posidonia oceanica türünün Marmara Denizi’nde yeni yataklarının bulunduğu belirtilmiştir.

Toplantının ikinci günü yapılan Genel Değerlendirme ile, elde edilen veriler kapsamında alınması gereken önemler tartışılmış, sulak alanların korunması ve sürekliliğinin sağlanması için neler yapılabileceği ve izleme çalışmalarının içeriği istişare edilmiştir.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır