Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Tabiat Varlıklarını Koruma
Genel Müdürlüğü

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ile Habitat Koruma ve İzleme Projesi

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ile Habitat Koruma ve İzleme Projesi
TUZ GÖLÜ
ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
TÜR İLE HABİBAT KORUMA VE İZLEME PROJESİ
 
 
 
Gladiolus halophilus (Glayöl)


Projenin süresi:
Proje Başlama Tarihi: 01.05.2010
Proje Bitiş Tarihi: 11.11.2010 (195 takvim günü)

Proje yürütücüsü: Eko-Zon Halk Sağlığı ve Çevre Danışmanlığı Medikal Eğitim İlaç San.Tic.Ltd.Şti.


Projenin amacı: Tuz Gölü ÖÇKB hassas habitatların belirlenmesi ve bölgede yayılış gösteren nadir, endemik ve nesli tehlikede olan bitki türlerinin tespiti ve bu türler üzerindeki tehditlerin ve koruma tedbirlerinin ortaya konulmasıdır.

Proje çıktıları: 2010 yılı Nisan-Ekim aylarında periyodik olarak gerçekleştirilen arazi çalışmalarında metoduna uygun olarak bitki örnekleri toplanmıştır. Tuz Gölü ÖÇKB’de yayılış gösteren endemik nadir ve hassas olmak üzere 41 takson tespit edilmiştir. Taksonların lokasyonlarını belirtmek için Tuz Gölü 10x10 km lik karelere bölünmüştür. Bu kareler içinde türlerin dağılışı işaretlenmiştir. Buna göre Tuz Gölü havzasının güney ve özellikle güney batı kesiminde endemik, hassas ve nadir türlerin yoğunlaştığı tespit edilmiştir.
 
                                                         

 
 
      Tuzgölü civarında 2010 yılında yapılan faunastik çalışmalarda, İkiyaşamlı, Sürüngen, Kuş ve Memeli hayvan türleri ve yayılışları çalışıldı. Faunastik zenginliğin genelde gölün batı kesimlerinde belirgin şekilde fazla olduğu saptandı. Buna göre çalışmalarda göl civarından 3 İkiyaşamlı, 12 Sürüngen, 85 Kuş ve 20 memeli hayvan türü kaydedildi. Yapılan çalışmalarda göçmen su kuşlarının özellikle de Flamingo populasyonun tuz yoğunluğunun düşük olduğu ve Artemia salina türünün bol bulunduğu batı kesimlerinde fazla olduğu saptandı.

      Artemia salina üzerinde yürütülen hidrobiyolojik çalışmada, Tuz gölü ÖÇK alanını temsil edecek nitelikte seçilen 10 istasyonda gölün bazı fiziksel parametreleri ile birlikte A. salina’nın dağılımı ve bolluğu çalışıldı. 

      Gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucu Tuz Gölü çevresinde topraktaki tuz konsantrasyonuna bağlı olarak Tuzlu Step (Bozkır) Vejetasyonu, Tuzlu Çorak Vejetasyonu ve Tuzlu Bataklık Vejetasyonu olmak üzere üç farklı vejetasyon tipi ayırt edilmiştir. Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesinde 12 farklı EUNIS habitat tipi tanımlanmıştır.
 
                             
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır